Kaalkop en Gifkikker (12+)


Uitgeverij Van Goor, 2004
ISBN 90 00 03575 9

Als Sarah en haar vriendje Mart op een dag in het park zitten, vangen ze een gesprek op tussen twee studenten die het hebben over virussen en het mengen van gif. Een tijdje later weet Sarahs vader haar te vertellen dat ooit iemand de supermarkt om de hoek chanteerde door te dreigen met het vergiftigen van levensmiddelen. Als ze er ook nog eens achter komen dat een oude man bij de twee studenten in de straat door een onbekend virus is omgekomen, krijgt het verhaal een heel onverwachte wending...

Kaalkop en Gifkikker is een verhaal over macht en machtsmisbruik.Waar denk jij aan bij het woordje "macht"? Denk je aan president Bush die de baas probeert te spelen over de hele wereld? Aan een terrorist die mensen de stuipen op het lijf jaagt of zelfs de dood in jaagt door een bom te laten ontploffen? Of aan een groep jongeren die een bushokje slopen of een oud vrouwtje mishandelen? Of is macht ook de baas spelen over je kleine broertje, als je ouders er even niet zijn? Op een gegeven moment zingt Mart het liedje Everybody wants to rule the world, van Tears for Fears. Iedereen wil de baas van de wereld zijn. Zou dat zo zijn? Kaalkop en Gifkikker zijn in ieder geval twee van zulke mensen.

Steeds onduidelijker wordt wie er nog te vertrouwen is. Speelt iemand een spelletje met hen? Vooral Sarah staat onder grote spanning. Allerlei zaken lijken te wijzen op een dreigende terroristische aanslag. De schrijfstijl is vlot. De perspectiefwisselingen, onderbroken door chats en webpagina's, wekken de indruk van zappen door de gebeurtenissen. De lezer wordt zo regelmatig op het verkeerde been gezet. (Biblion)

Geoefende lezers vanaf twaalf die dagelijks achter de pc zitten en dus weten hoe je daar makkelijk 'kennissen' maakt en verzonnen informatie rondstrooit, kunnen met Kaalkop en Gifkikker best uit de voeten. (De Gelderlander)

Leesfragment 1

Leesfragment 2

Terug