De Microbot (10+)


Standaard Uitgeverij, 1999
ISBN 90 02 20785 9

Wat is het kleinste ding dat je kent? Als je dat 1000 keer zo klein maakt, bestaat het dan nog? Of is het dan verdwenen? Kijk eens hoe groot een millimeter is, maak die millimeter in gedachten eens tien keer zo klein en nog eens tien keer zo klein en nog een keer. Wat je overhoudt is een micron (een duizendste millimeter).

Als jij een robot had, wat zou die dan moeten kunnen? Je huiswerk maken, cola voor je pakken, afwassen? Sebastiaan zou graag een robot willen die zijn moeder onder bedwang houdt. Op een dag laat oom Marius hem door de microscoop de Microbot zien, zijn nieuwste uitvinding. De Microbot is een microscopisch klein robotje, maar een paar micron groot, en is bedoeld om agressieve dieren of mensen rustig te houden. Dit brengt Sebastiaan op een idee.

Toen ik dit verhaal in 1998 schreef, kenden de zoekmachines op internet het woord "microbot" nog niet. Als je het woord nu intoetst, komt Google met een paar honderdduizend resultaten. In de roman Prey van Michael Crichton, die net als De Microbot over nanotechnologie gaat, wordt de microbot ook genoemd. Het boek van Crichton verscheen in 2002. De Nederlandse vertaling, Prooi, verscheen een jaar later.

De Microbot was (Voor)leesboek van de maand bij Planet Internet België.

Een leuk en spannend boek, waarin fantasie mooi gecombineerd is met de werkelijkheid. Een humoristisch en ook spannend verhaal. (Biblion)

Een spannend en vlotgeschreven jeugdboek rond de thema's mini-robots. Een aanrader. (Kik)

Leesfragment 1

Leesfragment 2

Meer over nanotechnologie: kennislink.nl

Terug