De schaduw (12+)


Uitgeverij Van Goor/Prometheus, 2003
ISBN 90 6494 117 3

Sanne krijgt thuis weinig aandacht en heeft het niet naar haar zin op school. Op zoek naar een verzetje laat ze een piercing zetten en pleegt ze zelfs een "inbraak", die leidt tot een vriendschap met de oude vrouw Margaretha.

Sanne zit vol vragen. Wie is ze eigenlijk? Hoe zou het zijn om onsterfelijk te zijn? Heeft de zoon van Margaretha zijn vrouw vermoord of was het een ongeluk? Is de tweeling verstandelijk gehandicapt doordat de man met een medicijn heeft geëxperimenteerd op zijn vrouw toen ze zwanger was? Sanne’s speurtocht naar het geheim van Margaretha is tevens een speurtocht naar zichzelf. En uiteindelijk komt Sanne ook dingen te weten over de jeugd van haar eigen moeder, die daar nooit iets over wilde vertellen.

Vlot leesbaar dorpsverhaal dat al vlug een mysterieuze puzzel wordt waarin Sanne geleidelijk heel haar eigen familiegeschiedenis moet ontwarren. Het verhaal en de ontrafeling van de puzzel blijven boeien. (Eddy C. Bertin, Cerberus Online)

Geholpen door de invloed van de oude dame weet Sanne de negatieve reacties van haar directe omgeving te transformeren in positieve energie op haar weg naar volwassenheid. De auteur schrijft in een sobere directe stijl. Het verhaal, dat de fantasie prikkelt, speelt zich af op één niveau, gezien vanuit het perspectief van het meisje. (Biblion)

Het personage van Sanne is heel herkenbaar en geloofwaardig beschreven. Ook de andere personages in haar omgeving komen levensecht over. Niet zozeer het avontuur zorgt hier voor de spanning, dan wel de zoektocht van Sanne naar en de ontrafeling van het geheim van de twee broers. Die zoektocht brengt Sanne in verwarring maar maakt haar ook boos. De ontknoping zorgt ook voor meer rust in haar leven en een beter contact tussen haar en haar moeder. (Pluizuit)

In De schaduw gaat Sanne op zoek naar haar identiteit en doet daarbij allerlei vet gekke dingen. Zo breekt ze in bij het huis van de 'dorpsgekken', die ook nog 'ns bekend staan als moordenaars. Wat ze daar ontdekt, zet haar hele leven op de kop, maar helpt haar wél verder. Leest lekker weg! (NCRV-gids)

Vanaf de eerste bladzijde wil je doorlezen, je wil weten wat het geheim van de broers is maar ook hoe het met Sanne gaat. (Leestafel)

Leesfragment 1

Leesfragment 2

Terug